ETIQUETATGE ALIMENTARI

by | nov. 25, 2021 | Sense categoria

En el moment d’etiquetar els productes agroalimentaris cal complir uns estàndards de qualitat que ens ajuden  a diferenciar-los de la resta dels productes que podem trobar al mercat.

Parlem de 3 tipus de segells:

  1. Denominació d’origen protegida
  2. Indicació geogràfica protegida
  3. Especialitat tradicional garantida.

Els dos primers són els més coneguts. Però quines diferències hi podem trobar?

La DOP (denominació d’origen protegida)

És el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, una regió o excepcionalment un país, la qualitat del qual o les seves característiques es deuen fonamentalment o exclusivament a un medi geogràfic particular, amb els factors naturals i humans inherents a ell, i del qual les fases de producció, transformació i elaboració es facin totalment en la zona geogràfica definida.

A Catalunya trobem per exemple l’oli de Siurana, el del Baix Ebre i Montsià, el de la Terra Alta, el de l’Empordà, el de les Garrigues,  la mongeta de ganxet, la  pera de Lleida, la mantega i el formatge de l’Alt Urgell i Cerdanya, les avellanes de Reus, l’arròs del Delta.

La indicació geogràfica protegida (IGP)

És el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, una regió o un país, que posseeixi una qualitat determinada, una reputació o una altra característica que pugui essencialment ser atribuïda al seu origen geogràfic, i del qual com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració es fa en la zona geogràfica definida.

A Catalunya trobem per exemple el torró d’Agramunt, la vedella dels Pirineus, els calçots de Valls, les clementines de les Terres de l’Ebre, el gall del Penedès, la llonganissa de Vic, el pa de pagès català, les patates de Prades, el pollastre i capó del Prat, la poma de Girona, la ratafia catalana i el brandy del Penedès.

L’especialitat tradicional garantida (ETG)

És un règim de qualitat també reconegut per la Unió Europea, que protegeix mètodes de producció i receptes tradicionals. A diferència de les dues anteriors, no està limitat a una zona geogràfica per tant no té cap vinculació amb l’origen del producte.A Catalunya s’hi certifiquen dos productes: els panellets i el pernil serrà.

Denominacions d’Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides de productes agroalimentaris

×
0
Cistella
  • No products in the cart.